Felvételi tájékoztató 2020/2021

Közzététel dátuma: .

Váci Szakképzési Centrum

Petzelt József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

2020/2021. tanév

Beiskolázás

 

TECHNIKUM – nappali munkarend (5 év)

Tagozatkód

5010

5020

Ágazat

KERESKEDELEM

 

VENDÉGLÁTÓIPAR

 

OKJ Szakképesítés

54 341 03
Kereskedő és webáruházi technikus

 54 811 02
Cukrász szaktechnikus
54 811 03
Szakács szaktechnikus
54 811 01
Vendégtéri szaktechnikus

Technikus képzés jellemzői

A technikusképzés 5 éves. Az első két év ágazati ismereteket adó képzése után a második ciklusban duális (cégeknél kihelyezett), szakirányú képzés folyik. A tanuló a 12. év végén három kötelező közismereti tárgyból (matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem) előrehozott érettségi vizsgát tehet, majd a 13. év végén egy idegennyelvből tesz érettségit, és a szakmai vizsga lesz az ötödik (emelt szintnek minősülő) érettségi tárgy. A 13. év végi sikeres vizsga után két végzettséget igazoló bizonyítványt kap a tanuló: érettségi bizonyítványt, valamint technikusi végzettséget igazoló oklevelet.

A technikumban megszerzett tudás megteremti a lehetőségét, hogy a jó eredménnyel végzettek felvételi vizsga nélkül tudjanak továbbtanulni felsőoktatásban azonos ágazaton belül.

Választható idegen nyelvek: angol vagy német nyelv

Felvételi eljárás

Pontszámítás a technikumban: a központi írásbeli eredménye és az általános iskolából (7. év vége 8. félév) hozott tanulmányi eredmények (50-50%), valamint az ágazathoz kötődő egészségügyi és pályaalkalmassági követelményeknek való megfelelés.

A felvételi vizsga időpontja: 2020. január 18. 10. óra

Pótfelvételi vizsga időpontja: 2020. január 23. 14. óra

Erasmus+ programokon keresztül külföldi szakmai gyakorlat teljesítésére is lehetőség van.

 

 

SZAKKÉPZÉS – nappali munkarend (3 év)

Tagozatkód

5030

5040

5050

5060

Ágazat

Kereskedelem

Vendéglátóipar

Vendéglátóipar

Közlekedésgépész

OKJ Szakképesítés

34 341 01
Kereskedelmi értékesítő

34 811 04
Szakács

34 811 01
Cukrász

34 525 06
Karosszérialakatos

 

Szakképzés jellemzői

 

A szakképző iskola 3 éves. Az első év ágazati ismereteket adó képzést követő két évben duális (cégeknél kihelyezett) képzés folyik, elsősorban munkaszerződés keretén belül. A végzés után itt is nyitott a lehetőség az érettségi vagy akár a technikusi képzettség megszerzésére.

Mivel a szakképző iskolában és a technikumban is ágazati alapképzés történik a képzés első szakaszában, a 9. évfolyam végén van átjárhatóság a két iskolatípus között különbözeti vizsga nélkül. Az ágazati alapképzés ágazati alapvizsgával zárul. Az ágazati alapvizsga alkalmas egyszerű munkakörök betöltésére. A 3 éves szakmai képzést követően, 2 év alatt, esti munkarendben, érettségire felkészítő képzés választható.

Felvételi eljárás

Pontszámítás a szakképző iskolában: az általános iskolából (7. év vége 8. félév) hozott tanulmányi eredmények, valamint a központi felvételi eljárás eredménye (50-50%). A felvételizőt szakmai beszélgetésre hívjuk. A szakképzés megkezdéséhez egészségügyi – és ahol előírt – pályaalkalmassági vizsgálaton kell megfelelni.

A felvételi vizsga időpontja: 2020. január 18. 10. óra

Pótfelvételi vizsga időpontja: 2020. január 23. 14. óra

A szakmai gyakorlatot az iskola által biztosított, vagy külső képzőhelyen, gazdálkodó szervezetnél kell teljesíteni, a duális képzésnek megfelelően.

Erasmus+ programokon keresztül külföldi szakmai gyakorlat teljesítésére is lehetőség van.

 

SZAKKÉPZÉST ELŐKÉSZÍTŐ ÉVFOLYAM (1 év)

Kód 5070

Orientációs program

Alapkompetencia és személyiségfejlesztés

 

Az előkészítő (orientációs) év az egyéni tanulási utak pedagógiáján, az egyéni és csoportos kísérésen, a személyes pályaorientáción és az életpálya-tanácsadáson át újítja meg a képzésünket.

A szakképzést előkészítő évfolyamra történő beiskolázáskor nem kell részt venni a hagyományos központi felvételi eljárásban. Személyes találkozó alkalmával tájékozódunk a tanulók készségeiről, alapkompetenciáik fejlettségéről, szakmai terveikről, és egyéni megbeszélés alapján kerülnek felvételre a tanulók. A képzés során több szakmával megismertetjük a diákokat, hogy későbbi szakmaválasztásuk megalapozottabbá váljon. Az orientációs évben nincs hagyományos, tantárgyi jegyekkel történő értékelés, az alapkompetenciák és a személyiség fejlesztése egyénre szabott.

Az orientációs évet követően a tanulók a középfokú oktatás bármely szintjébe bekapcsolódhatnak.

 

Felvételi lap kitöltésénél szükséges adatok:

Iskola neve: Váci Szakképzési Centrum Petzelt József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Címe: 2000 Szentendre, Római sánc köz 1.

OM azonosító: 203065

Telephely kód: 012

 

Képzéseinkről további tájékoztatás a honlapunkon olvasható:

www.petzeltj.hu

Felvilágosítás kérhető: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Személyes megbeszéléshez időpont kérése:

+36 26 312 167

 

Szeretettel várjuk iskolánkba!

Énekes Rita

tagintézményvezető

Megosztás itt: FacebookMegosztás itt: Twitter
DMC Firewall is a Joomla Security extension!